![]() |
Ideell logik - en naturlag för föreningar, folkrörelser, församlingar och stiftelser
Den som vill lyckas med sin förening, eller sitt förbund, folkrörelse, församling, stiftelse eller någon annan ideell organisation, måste intressera sig för den ideella logiken. Den avgör vad som fungerar eller inte. Den skapar möjligheter och sätter gränser. Den ideella logiken är en naturlag som måste bemästras.
Tre huvudgrupperAlla organisationer har och bygger på en funktionslogik. Om man ser det i stort kan den delas upp i tre huvudgrupper efter organisationernas huvudsyfte: vinstlogik (företag), laguppfyllelse (myndigheter) och ideell logik (ideella organisationer). Mer om det i artikeln "Dumt efterapa företag" här intill.
Ideellt ändamålDen ideella logiken kommer av att organisationen har ett ideellt ändamål, d.v.s. den strävar inte efter vinst som företag och inte efter att upprätthålla lag som myndigheter, utan efter något annat. Detta andra kan variera stort och är inte lätt att fånga in med ett enda ord annat än just ideell.
Vad är ett ideellt ändamål?Det är svårt att säga något generellt om vad som är ett ideellt ändamål. Någon entydigt begrepp finns inte. Ofta är det dock lätt att känna igen när man ser det.
Ideella organisationer kallas ibland idéburna. Det kommer sig av att deras syfte ofta är att förverkliga en idé. Men eftersom företag och myndigheter ofta också vägleds av idéer (aktiebolag måste t.o.m. enlig lag ha en klart uttalad affärsidé) så det är begreppet inte särskilt klargörande.
Skatteverket talar om allmännyttiga ideella föreningar. Sådana är till viss del skattebefriade. För att räknas dit ska föreningen uppfylla följande krav: 1) Dess syfte ska huvudsakligen vara att främja ett allmännyttigt ändamål. 2) Verksamheten ska främja ändamålet. 3) Föreningen får inte vara sluten. 4) De ekonomiska resurserna ska användas för ändamålet. Dessa krav stämmer in på de flesta föreningar i Sverige, men inte på alla, och inte alls på stiftelser.
Vad som är ett ”allmännyttigt ändamål” är i skattesammanhang ganska godtyckligt, men även om det inte var det så är allmännyttig och ideell inte samma sak.
Till ideella organisationer räknas de som är rent allmännyttiga i ordets egentliga betydelse, d.v.s. de finns verkligen till för att allas behov. Ett typiskt exempel på sådan verksamhet är s.k. public service och liknande. Men den typen av organisationer är få. Dit räknas också de som i vid bemärkelse är allmännyttiga, d.v.s. de bidrar till ett gott samhälle på något sätt. Detta är huvudgruppen av organisationerna. Men till ideella organisationer räknas också de som driver starka särintressen och som kanske av många uppfattas som skadliga.
Ett ideellt ändamål är oftast gott, men behöver inte vara det.
Bok om ideell logik
Vill du veta mer om den ideella logiken och vad den innebär så ska du läsa Christer Leopolds bok Professionell ideell - Om att verka med ideell logik. Klicka för mer information!
|
Dumt efterapa företag
|
| Om ideellt ledarskap
[Till skillnad från en vd i ett aktiebolag får] chefen för den ideella organisationen … aldrig åtnjuta lyxen av att bara vara beroende av en enda dominerande beslutsgrupp. Han står inför en uppsjö beslutsgrupper som alla kan säga nej, men varav ingen ensam kan säga ja." (Peter Drucker)
”I den ideella organisationen visar sig ett medelmåttigt ledarskap nästan direkt. ... Du kan som ledare i en ideella organisation inte nöja dig med att utföra ditt uppdrag nöjaktigt. Du måste utföra det exceptionellt väl eftersom din organisation kämpar för en god sak.” (Peter Drucker)
En ideell organisation är varken som företag eller som myndighet
Ideell organisation är en särskild kategori av organisation som på avgörande sätt skiljer sig från såväl företag som myndighet. Två experter på ledning av amerikanska "nonprofit"-organisationer uttrycker skillnaderna väl i det här citatet: "Nonprofit organizations are distinctive forms of organization, differing in fundamental ways from business and government. Like business, nonprofit organizations engage in voluntary exchanges to obtain revenues and other resources, and like governments, they usually provide services with public goods characteristics." Robert D Hereman och Dick Heimovics (1994): "Executive Leadership" i Handbook of Nonprofit Leadership and Managment. San Fransisco: Jossey-Bass Publishers. Hur ska man översätta NGO och NPO till svenska?
Det amerikanska begreppet "non-profit" bör översättas till ideell på svenska. ”Nonprofit organization” betyder alltså "ideell organisation". Det gör också FN-engelskans NGO.
Ordet non-profit (också stavat nonprofit) på amerikansk engelska översätts ibland till icke-vinstdrivande eller liknande på svenska. För min del har jag funnit att det snarare bör översättas med ordet ideell, som ju har samma grundmening, d.v.s. att en verksamhet bedrivs av andra skäl än för att uppnå vinst.
På samma sätt är det med ordet NGO . Det bör också översättas till ideella organisationer på svenska.
NGO är en förkortning för engelskans Non-Governmental Organisation. Det betyder alltså ordagrant "ickestatlig organisation", alltså privat organisation. Men även företag kan vara privata, så det är ingen bra översättning.
Strategiska aspekter Ideella organisationer skiljer sig från företag på ett helt avgörande sätt: För dem är pengar ett hjälpmedel att nå målet, inte ett mål i sig. Pengar är en resurs bland flera – viktig, men inte den viktigaste. Detta är en avgörande skillnad strategiskt sett. Företagets huvudstrategi rör hur tjäna pengar, den ideella organisationens, hur förverkliga idén, det vill säga, hur förbruka resurserna på rätt sätt.
|
Återvänd till Kunskapsbanken
Voluntarius - Ideella Strategier. E-post: Klicka för mail till Voluntarius om annat än föreningsfrågor
© 2021 Voluntarius - Ideella Strategier. Alla rättigheter reserverade.