Voluntarius - Ideella Strategier

Föreningskunskap
Blogg

Romaner och faktaböcker om föreningsliv

 

Föreningar och föreningsliv skildras ibland i böcker som inte formellt handlar om ideella organisationer och ideella sektorn. Det kan vara i romaner, men också i fackböcker. Här ska vi presentera några intressanta exempel.

 

Föreningsliv i romaner

Nedan följer exempel på romaner i vilka föreningar eller föreningsliv spelar en viktig roll.

Follett, Ken (2008), En värld utan slut. Stockholm: Albert Bonniers Förlag

En värld utan slut är en lättläst äventyrsroman om England under 1300-talet, som toppat bestsellerlistorna i många länder. Historien illustrerar på ett alldeles utmärkt sätt betydelsen av ideella föreningar och metoder under medeltiden både bland borgare, hantverkare och i ett kloster. Läs mer om Ken Follets En värld utan slut.

Fridell, Folke (1964) Dag som ovan. Stockholm: LT.

Det här är ett läsartips från Bertil Orrby på Astma- och Allergiförbundet: "En intressant roman om fackföreningsrörelsens framväxt är Folke Fridells 'Dag som ovan'. Titeln syftar på när den unge huvudpersonen ska skriva sitt första protokoll och får hjälp av en erfaren. Den erfarne säger åt honom att avsluta protokollet med ”dag som ovan” och sitt namn. Den unge sekreteraren förstår inte utan tror han missuppfattat den erfarne och undertecknar med 'Jag som är ovan'." Finns på biblioteket.

Kino, Nuri och Jenny Nordberg (2008): Välgörarna - den motvillige journalisten. Stockholm: Norstedts

Detta är en nyckelroman om utstuderat fusk och korruption inom en ideell biståndsorganisation som kontrolleras och utnyttjas av en sekt. Historien har verklighetsbakgrund och illustrerar bland annat hur ideella föreningar kan tjäna som front för verksamheter med helt annat än ideella syften.

Trenter, Stig (1957), Kalla handen. Stockholm: Albert Bonniers förlag

Det här är ett exempel på att föreningar också förekommer i och som här stundom spelar en viktig roll för intrigen i deckare. Just i den här boken är det den mördade som är en föreningsmänniska, vilket mördaren utnyttjar för att nå sitt mål. Beröringen till föreningarna är dock i övrigt bara ytlig.


 

Föreningsliv i facklitteratur

Nedan följer exempel på fackböcker i vilka föreningar eller föreningsliv spelar en viktig roll.

Bokholm, Rune (2001), Tisdagsklubben - Om glömda antinazistiska sanningssägare i svenskt 30- och 40-tal. Stockholm: Atlantis.

Under andra världskriget organiserade sig i Sverige både anhängare till Tyskland och motståndare. Den här boken berättar om bägge typerna av föreningar, men främst om de som trots statens missnöje sökte motarbeta nasismen i Tisdagsklubben och andra sammanhang.

Hochschild, Adam (2007), Spräng bojorna - Kampen mot slavhandeln. Stockholm: Ordfront.

1787 startades i England en förenig som tog upp en organiserad och till slut framgångsrik kamp mot slavhandeln. Spräng bojorna  handlar om denna kamp, hur den var organiserad, vilka metoder som användes m.m. Detta är ett tidigt, men förmodligen inte det första, exempel på kampanjarbete, lobbying m.m.

Svahn, Clas (2010), Sekter och hemliga sällskap i Sverige och världen. Stockholm: Månpocket.

I den här boken presenteras översiktligt ett antal hemliga sällskap och sekter från förr och nu. Det handlar främst om religiöst inriktade organisationer och om organistioner som har svensk eller i vart fall europeisk eller nordamerikansk anknytning.

Tuchman, Barbara W. (1981), En fjärran spegel – Det stormiga 1300-talet. Stockholm: Atlantis.

Barbara W. Tuchman är historiker. I En fjärran spegel – Det stormiga 1300-talet berättar hon om olika aspekter på livet i främst Frankrike på 1300-talet. I samband med det kommer hon då och då in på föreningar och föreningsliv.


 

 

 

 

Återvänd till startsidan                          

    

 

Voluntarius - Ideella Strategier.  E-post: Klicka för mail till Voluntarius om annat än föreningsfrågor  

 

© 2021 Voluntarius - Ideella Strategier. Alla rättigheter reserverade.